De Logica van Werken; Het Nieuwe Werken tot de 4-de macht

ERIK_circle.jpg

"Het Nieuwe Werken is een holle kreet geworden."


Het Nieuwe Werken is 20 jaar geleden gelanceerd. Mijn eerste boek 'Kantoren bestaan niet meer' beschrijft een wereld waarin je onafhankelijk van tijd en plaats je werk kunt doen met behulp van mobiele devices, permanent verbonden aan informatie, kennis en mensen via draadloze netwerken. Lees het na…dankzij de hulp van Dataspace is een free digitale download te verkrijgen op deze website van we-topia.


Deze integrale visie is de laatste 20 jaar door velen gebruikt, misbruikt of gefragmenteerd toegepast. Daar zijn veel goede en slechte projecten door ontstaan. Veelal is Het Nieuwe Werken verworden tot de implementatie van een Activity-Based werkomgeving en zijn de virtuele en mentale werkomgeving onvoldoende of niet geadresseerd. Dat is jammer: het kan beter, zeker in deze tijd. Want het is bijzonder dat er niets nieuws aan wordt toegevoegd. Het is bijzonder omdat Het Nieuwe Werken technology driven is. Zonder digitale technologie en virtualisatie geen tijd en plaats-onafhankelijk werken!

En daar zit dus de hoop voor een betere toekomst voor Het Nieuwe Werken: de virtuele ruimte heeft enorm aan kracht gewonnen. Dat realiseert men zich te weinig, want het gebeurt bij toeval en iedere dag een beetje meer. De komst van onder andere de iPhone en iPad, de Cloud en de App Store hebben onvermijdelijke consequenties voor ons denken, organiseren, en de manier waarop we producten maken, leveren en gebruiken. Dit laatste in de meest ruime zin des woords. Ook een dienst is een product in dit verband.

Michel Serres, Frans filosoof en 85 jaar jong, heeft in zijn boekje 'De Wereld onder de Duim', Lofzang op de internetgeneraties op treffende wijze aangekondigd wat de virtualisering van het bestaan voor ons mensen gaat betekenen. Een aanrader!

We gaan niet meer naar het werk maar aan het werk

Als je op iedere plek via je mobiele device het scherm ziet waarin je werkaanbod beschikbaar is, de werkorganisatie geregeld is en de contacten met hen waarmee je samenwerkt direct en drempelloos zijn, is de routine om je werk vanaf één en dezelfde vaste werkplek te doen overbodig, niet-productief en zelfs merkwaardig.

Mensen zullen de dagelijkse routine om naar hun werk te gaan los laten en veelal in hun eigen omgeving de juiste plek zoeken om die activiteiten uit te voeren die zij op dat moment opportuun achten.

  • Het ritme van de dag zal anders worden, meer afgestemd op de eigen energie en de eigen levensomstandigheden.
  • De omgeving waarin we leven zal anders worden omdat we thuis en vooral dicht bij huis die plekken willen vinden om te kunnen werken. Ondernemers als Seats2Meet, Spaces, Regus, de NS, vele wegrestaurants, stedelijke horecaondernemers, maar ook scholen, buurthuizen, gemeentes en woningbouwcorporaties spelen hier op in. De derde werkplek verspreidt zich als een olievlek.
  • De autonomie van de werkorganisatie komt weer bij het individu te liggen; arbeid wordt daardoor weer ambacht. Buurtzorg Nederland heeft op duidelijke wijze gedemonstreerd wat hiermee bereikt kan worden. Chapeau Jos de Blok!

Het beste van twee werelden

De vrijheid die ontstaat op individueel vlak zal verrijkend zijn voor onze samenleving mits we daar goed mee omgaan. Als prachtig voorbeeld geldt Ricardo Semmler die in 20 jaar tijd in Brazilië het industrieel imperium Semco heeft opgebouwd, uitgaande van de grondbeginselen van autonomie en zelfbeschikking aan de basis. Ricardo zegt nu dat, dankzij de technologie, organisaties slim genoeg zijn gemaakt. Het wordt nu tijd voor wijsheid volgens Semmler. De wereld van Semmler en de Logica van Werken komen hier bijeen.

De Nieuwe Virtuele Realiteit en Activity-Based Organiseren

De structuur van de virtuele ruimte is volledig aan het veranderen. De Cloud is het nieuwe ‘platform’ van waaruit we onze data gaan benaderen, bewerken, delen en bewaren. Dat is dus per definitie plaats en tijd onafhankelijk. De transitie naar de Cloud is overal in volle gang.

De volgende stap is dat het papierformaat ook definitief gaat verdwijnen. Het is vreemd dat in onze digitale wereld nog zolang informatie is georganiseerd via het papierformaat in documenten. Het is een logische stap dat het papierformaat zal worden vervangen door het schermformaat. Het communiceren via geschreven woord zal worden uitgebreid met communicatie via beeld, geluid en film. Documenten zullen plaats gaan maken voor samenhangende ‘informatieblocs’ die gedeeld worden door iedereen die er iets mee te maken heeft. Deze ‘informatieblocs’ gaan we Activity Based Organiseren. Activity-Based Screens waarin alle relevante informatie en connectiviteit wordt geregeld om een (hoofd)activiteit te kunnen uitvoeren.

Nieuwe routines

Het werk gaan we dan terug brengen tot een nieuwe dagelijkse routine: Organize – Act – Report! En die routine start aan de keukentafel thuis. En die keukentafel, of iets ruimer gemeten onze habitat, gaan we pas verlaten als het een reis waard is!

Het leveren van een werkprestatie is pas wat waard als je ook kunt rapporteren wat je hebt gedaan. Dan kan verantwoordelijkheid worden gegeven en genomen. De nieuwe Activity-Based virtuele ruimte kan dit heldere en voor alles toepasbare proces perfect gaan ondersteunen: Organize – Act – Report!

En de relaties zullen een geheel ander karakter krijgen. De klant en de medewerker hebben toegang tot dezelfde informatie via hetzelfde Activity-Based Screen. Zo ontstaat een volwassen relatie tussen klant en bankmedewerker, de dokter en de patiënt, de leraar en de leerling, de producerende vakman en de koper, etc.

In de virtuele ruimte zullen oplossingen en tools aan de gebruiker eenvoud, gemak en snelheid van handelen geven. Deze tools zullen in generieke vorm (App’s) worden geleverd zodat iedereen individueel kan kiezen om ze te gebruiken. Maar ook in geparameteriseerde vorm zullen toepassingen worden aangeleverd, waarmee organisaties op eenvoudige wijze hun eigen specifieke toepassing kunnen maken. Processen moeten dan opnieuw worden ontworpen met als algemeen kenmerk débureaucratiseren. We maken processen dan niet meer Lean (=hetzelfde slimmer en efficiënter doen), maar Clean (=de overtollige oude boel weg doen en met een schone lei en op basis van volstrekt nieuwe mogelijkheden opnieuw beginnen).

Zo worden een Activity-Based Werkomgeving, Activity-Based Screens, Activity- Based Werken en Activity-Based Organiseren een logische vanzelfsprekende eenheid. Het Nieuwe Werken tot de 4-de macht!

Onvermijdelijkheid

Als organisaties niet alert inspelen op deze majeure veranderingen zal de buitenwereld het initiatief tot verandering overnemen. En dat gebeurt al: Booking.com, Uber, Yellowbrick, Airbnb leveren nieuwe diensten en Facebook, Spotify en Netflix bieden nieuwe platforms. Deze heldere voorbeelden tonen aan dat organisaties in transitie worden gebracht door verandering van buitenaf. Niets en niemand houdt deze technology driven ontwikkeling tegen want het biedt enorm veel kansen en dient het gemak. Organisaties die de disruptie en technologische krachten negeren zullen snel ophouden te bestaan. In organisaties moet mentaal enorm veel veranderen om deze nieuwe virtuele realiteit haar onvermijdelijke plek te geven: zelforganisatie en vakmanschap worden leidend en organisaties bestaan bij gratie van inspirerend leiderschap en duurzame producten.

Activity-Based Organisatiemodel

Transformeren naar het Activity-Based Organisatiemodel is een uitstekend middel om toekomstgericht bij de les te komen. Alleen de activiteiten die een organisatie bestaansrecht geven zijn van belang. Al het overige is ballast en kan worden verwijderd. Het voorbeeld van Buurtzorg Nederland toont aan dat dit kan en dat het ook onvermijdelijkheid is. Buurtzorg Nederland is zeer succesvol en de concurrenten die oubollige werkorganisaties er op na houden gaan gewoonweg failliet.

We-topia

We-topia is mijn nieuwe netwerkorganisatie die organisaties helpt inzicht en gevoel te krijgen bij deze nieuwe virtuele realiteit, zodat ze zelf toekomstgericht kunnen transformeren. Deze nieuwe uitdaging is ontstaan vanuit mijn overtuiging dat de virtuele realiteit onvermijdelijk is en veel vraagt van mensen en organisaties. Graag kom ik in contact met mensen en organisaties die dit herkennen.

erik@we-topia.com
+31 (0)6 54 98 28 46



Erik Veldhoen schreef deze blog op 21 December 2015
Terug naar het blog overzicht of meer over We-topia.
Loading Conversation